Yukarı Çık

BOŞANMADA YANLIŞ EBEVEYN TUTUMLARI

BOŞANMADA YANLIŞ EBEVEYN TUTUMLARI

BOŞANMADA YANLIŞ EBEVEYN TUTUMLARI

   Boşanmanın çocuklarda etkileri hakkında genellemeler yapmak doğru değildir ancak özelde anne baba ayrılığına bağlı bir takım ruhsal sorunların ortaya çıktığı görülmüştür. Bu  nedenle boşanma sonrasında ebeveynlerin bazı konularda önceden bilgilenmesi çocuklarının sağlıkları açısından çok değerlidir. Çocukların hem ruh sağlığını bozan hem de anne babalarının ayrılığını kabullenmesini zorlaştıran bazı davranışları şu şekilde özetleyebiliriz:  Boşanma evresinde ve sonrasında çocukların ebeveynleri arasında ki tartışmalara ve kavgalara şahit olması. Kendi haklılığınıza şahit tutacağınız kişiler çocuklarınız olmamalı. Ya da barışmak için aracı haline getirmemelisiniz.

·       Haklılığınızın çocuğunuza ispatla birlikte diğer ebeveyne çocuğun kin duyması sizin öç almanıza yardımcı olmaz. Aksine çocuğunuzu cezalandırmış olursunuz.

·       Velayeti alanın diğerine çocuğu göstermemesi ya da az göstermesi İki ev arasında gidip gelmeleri. Tek ev asıl olarak benimsenmeli. Diğer ebeveyn düzenli ve sürekli yanına almalı.

·       Çocuğun yanlış davranışları görüldüğünde ‘’babana ya da annene çekmişsin. Onların soyundan gelenden nolur’’ vb. cümlelerle güvensizlik ortaya çıkarılmamalı.

·       Yorulan ebeveyn çocuğu ‘’ git annenle/babanla yaşa’’ vb. sözlerle tehdit etmemeli.

·       Çocuğun kalbini diğer ebeveyne karşı hızlı veya fazla kazanmak için her isteği fütursuzca yapılmamalı.

·       Çocuğa acıma hissiyle aşırı koruyucu davranılmamalı.  Adı üstünde çocuklar, yetişkin değiller. Dünyayı ve davranışları bizim algıladığımız gibi algılayamazlar. Bu tip davranışları sergilediğinizde zaten üzerlerinde ki boşanmanın kötü etkisini anlayamamışken, daha da derinleşmesine sebep olabilirsiniz. Zaten kavrayamadıkları bu durumda bir de kendilerini suçlamalarına izin vermek kimlik sorunlarını ortaya çıkarabilmektedir.  Unutmayın ki:‘’ Çocuklarda ki kişilik sorunları sadece boşanma ile oluşmaz. Birinci derecede çocuğun mutluluğuna ve anne babanın çocukla olan ilişkisine bağlıdır. Boşanma olmadığı halde çocuklar, ailede ki kötü ana-baba ve çocuk ilişkilerinden kaynaklanan mutsuz, güvensiz, sevilmeyen bir ortamda yaşıyor olabilirler. Bu nedenle sadece ailenin olup olmaması yeterli olmamakta, çocuğun evde, sıcaklık, anlayış bulup bulmadığına bakmak gerekmektedir. Çocuğun kişiler arası ilişkilerin çok bozuk olduğu bir aile içinde olması yerine, bazen boşanmış bir anne veya baba ile yaşaması daha iyi olabilir.’’ ‘’Ethem, 2017’’



Sevde ŞİŞMAN ERELİ